Tiež ste zmätení z toho, že raz v článku používajú kilojouly, raz kalórie a inokedy zas píšu o kilokalóriach či megajouloch? Ak ste typ človeka, čo si rád prezerá etikety (hoci by tak mali robiť všetci), iste ste natrafili na tabuľku nutričných hodnôt, kde sa uvádzajú práve spomínané jednotky. Pokiaľ však neviete, čo tieto jednotky znamenajú, prípadne sa v tom všetkom už strácate, ponúkam vám nasledovné zhrnutie.
Zdroj obr.: https://pixabay.com/sk/
Ide o energiu...
Jedno príslovie vraví: "Jeme preto, aby sme žili". V prvom rade ide o energiu, pretože bez nej by život nebol možný. Pri trávení jednotlivých zložiek potravy (sacharidy, tuky a bielkoviny) sa tieto živiny rozkladajú tráviacim systémom na jednoduchšie komponenty (monosacharidy, mastné kyseliny a aminokyseliny), ktoré telo dokáže v tejto forme ľahšie využiť tak, aby získalo energiu a  potrebné "stavebné komponenty".

Energia z jedla sa meria buď v kilojouloch (kJ) alebo kilocalóriach (kcal). Obe sú teda jednotky energie. Samotný rozdiel medzi kJ a kcal je ako rozdiel medzi míľami a kilometrami. kJ nie sú totižto ničím iným ako metrickým ekvivalentom kcal. Áno, správne by sme mali hovoriť o kcal ako cal, hoci slovo kalória je v spoločnosti viac rozšírené. Pozrime sa na to, ako sa to dá jednoducho prepočítať.

1 kcal = 1000 cal = 4,186 kJ = 4 186 J
skrátene: 1kcal = 4,2 kJ

Ak teda povieme, že jedlo obsahuje napr. 100 kcal, znamená to, že ak bude jedlo kompletne metabolizované, uvoľní sa 100 kcal energie pre využitie organizmom. Okrem fyzickej aktivity potrebuje telo energiu aj na základné metabolické procesy, akými sú napr. dýchanie, termoregulácia, rast a regenerácia, samotné trávenie a iné.

Keby sme to mali veľmi zjednodušiť, ak telo príjme viac energie ako treba, prebytočné množstvo sa uloží do tukových buniek vo forme tuku a my rastieme na váhe. Ak zas príjmeme menej energie ako telo potrebuje, energiu si získa zo zásobných zdrojov, najmä z adipocytov (tukových buniek), a to rozkladom tuku v týchto bunkách, čo spôsobí schudnutie, ak sa samozrejme jedná o dlhší časový interval.

Kilojouly v jedle
Na tom, koľko energie získame z jedla, závisí od množstva skonzumovaného jedla. Všeobecne, jedlá bohaté na tuky, pridané cukry či alkoholické nápoje sú bohatým zdrojom energie. To je dôvod prečo by sa to s konzumáciou takýchto druhov potravín nemalo preháňať, zvlášť pokiaľ ste obézny. Naopak, strukoviny, ovocie a zelenina patria medzi zdroje s nižším obsahom energie.

Zdroj obr.: www.wikipedia.com
Obsah energie v 1 g živiny:
Tuk: 37 kJ
Sacharidy: 17 kJ
Bielkoviny: 17 kJ
Alkohol: 29 kJ
Voda: 0 kJ


Koľko energie potrebujeme?
Denný kalorický príjem je individuálny. závisí od veku, pohlavia, fyzickej aktivity, metabolizme či genetických predispozícii. Základná diéta v nemocnici je napr. nadstavená na 9500 kJ. Podľa rovníc sa dá vypočítať vaša bazálna (základná) energetická potreba s prepočítaním na celkový energetický výdaj / deň. (Moja obľúbená je Harris - Benedictova rovnica, ktorá sa dá doupravovať a použiť tak aj u chorých.) U mnohých bude nižšia či naopak vyššia od 9500 kJ. Ak čakáte miminko, ste vrcholový športovec či dospievajúci puberťák budete potrebovať viac. Ak však chcete schudnúť, denný príjem energie by sa mal pohybovať v nižších číslach. Uvádza sa, že ak chcete schudnúť 0,5-1 kg/ týždeň (čo je správna rýchlosť chudnutia), mali by ste zredukovať množstvo prijatej energie zhruba o 2000 kJ.

Zdroje
Čerpala som z poznatkov fyziológie, biochémie a výživy, a to z prednášok a skrípt LF Masarykovej Univerzity